Câteva informații despre noile avioane F-16 ale armatei române

10 decembrie 2016 Andrei 0 Comentarii

Pentru cei cu un simț al autoironiei foarte bine dezvoltat, imaginea Forțelor Aeriene Române este reprezentată de celebrele MiG-uri devenite faimoase după ce mai multe dintre ele au căzut inexplicabil de pe cer.

Imaginea se va schimba categoric după ce de curând România a intrat în posesia a șase avioane F-16, considerate printre cele mai performante aeronave de război, chiar dacă cele primite sunt recondiționate.

Țara noastră și le-a dorit încă din 2008, însă a primit aprobarea mai târziu, iar în 2014 mai mulți piloți români au plecat în Portugalia pentru a învăța să le piloteze în deplină siguranță, timp de doi ani.
Numărul total de avioane F-16 Fighting Falcon pe care îl va achiziționa România este de 24. Decizia a fost luată în mare parte datorită faptului că vechile avioane MiG 21 Lancer au ieșit din uz încă din 2013.

Câteva date despre F-16 Fighting Falcon
În acest moment există aproximativ 5.000 de avioane de acest tip în dotarea armatelor de pe întregul glob. Jumătate dintre ele se află în folosința Statelor Unite ale Americii. Dintre statele europene, cele mai multe sunt folosite de Belgia, Olanda, Norvegia, Danemarca și Turcia.

Acest avion este considerat cel mai complex avion de război deoarece îndeplinește cu brio mai multe sarcini, atât ofensive cât și defensive. Echipajul este format doar din pilot, iar activitatea lui este ghidată atât de la sol cât și de ceilalți piloți cu care pleacă în misiune.

Raza de acțiune este de aproximativ 3,200 de kilometri, iar raza de luptă este de 550 de kilometri într-o misiune sus-jos-sus cu șase bombe de 454 kilograme.

Avionul este dotat cu un tun M61 Vulcan 20 mm Tun Gatling. Folosește rachete neghidate CRV-7, dar și rachete ghidate cu diferite scopuri. Patru dintre ele sunt antinavale, iar câte șase dintre ele sunt aer-aer și aer-sol. În total e vorba de 16 rachete ghidate. Este dotat cu mai multe tipuri de bombe printre care se află și o parte dintre cele nucleare.

Previous Post

Next Post

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *