Casa memorială Brâncuși din Hobita

6 mai 2017 Andrei 0 Comentarii

Casa memoriala a lui Brancusi din Hobita este un obicetiv pe care ar trebui sa-l aveti in vedere atunci cand doriti sa descoperiti o parte importanta din istoria tarii, respectiv din viata marelui Constantin Brancusi. Brancusi s-a nascut la 19 februarie, in anul 1876, iar in clasa a 3-a acesta isi ciopleste numele cu un briceag pe banca, fiind aspru pedepsit de invatatorul sau.

Pentru a vedea mai multe detalii din viata sculptorului, o vizita a casei sale memoriale din Hobita este o decizie buna. Cand a implinit varsta de noua ani, acesta ramane fara tata, iar la 11 ani fuge pentru prima data de acasa. Se angajeaza ca vopsitor la o boiangerie. Locul unde se angajeaza este Targu Jiu. Nu trece insa mult timp pana cand mama sa il gaseste si il aduce din nou la Hobita.

In noiembrie fuge din nou, de data aceasta la Slatina. Aici se angajeaza ca servitor si strange niste bani. Imediat ce vine iarna se hotaraste din nou sa plece. Pentru a se hotara acesta da cu banul. Banul il ghideaza la Craiova, unde devine spalator de vase la carciuma fratilor Spirtaru.

Dupa doi ani ajunge baiat de pravalie la un restaurant din centrul Craiovei. Aici veneau multi oameni cu bani. Intr-una din zile Brancusi face un pariu cu seful ca va putea sculpta o vioara in mai putin de doua saptamani. Sculpteaza vioara dintr-o ladita si ii adauga gatul din inime de lemn de par, dar si corzile. Un lautar testeaza vioara si remarca faptul ca aceasta este mai buna decat a lui.

Patronul vazand ca are talent, la 18 ani il inscrie la Scoala de Arte si Meserii. Absolva aceasta scoala, continuandu-si studiile la Scoala de Arte Frumoase din Bucuresti. Revine si in Hobita, luandu-si ramas bun de la mama si pleaca la Paris.

Previous Post

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *